Klisterøre-Døvhed hos cavalieren

Klisterøre- årsag til døvhed hos cavaliere

Primær sekretorisk otitis media (PSOM), også kaldet “klister-øre”, er en alvorlig sygdom i mellemøret. Den forekommer næsten udelukkende hos Cavalier King Charles Spaniel. Sygdommen er karakteriseret af en ophobning af slim i mellemøret, hvorved hunden ofte mister hørelsen. Læs her om, hvilke symptomer du skal være opmærksom på ved PSOM.

PSOM hos Cavalier King Charles Spaniel Primær sekretorisk otitis media forekommer i særlig grad hos Cavalier King Charles Spaniels. Sygdommen er dog også beskrevet hos andre racer bl.a. boxer, gravhund og shih tzu. Hyppigheden af PSOM i Danmark er ukendt. På hjemmesiden Cavalierhealth. com angives en mulig hyppighed på over 50% af alle cavalier.

 

Årsagen til lidelsen er ukendt. Man mistænker en dårlig funktion af det eustaltiske rør, som er det rør der forbinder svælg med mellemøre (trykudligner). Muligvis er det den anatomiske udformning af hovedet hos racen, den såkaldte bachycephale form, som gør at det eustaltiske rør ikke fungerer korrekt. Symptomer på PSOM Primær sekretorisk otitis media viser sig ved smerter i ørerne, neurologiske forstyrrelser, ømhed i nakken, nedsat hørelse, øregangsbetændelse og træthed. Men, lidelsen kan også gå upåagtet hen. Er det kun det ene øre som er indvolveret, kan nedsat hørelse være meget svær at erkende. Diagnosen stilles ved, at dyrlægen laver en videootoskopisk undersøgelse, hvor der kan ses en forandret trommehinde og slim i mellemøret. I nogle tilfælde er trommehinden uforandret, og så skal der bruges billeddiagnostik for at få stillet diagnosen (CT scanning, MR scanning). Behandling af PSOM Den mest almindelige behandling består i at prikke hul på trommehinden og skylle øret fri for slim. Dette foregår i bedøvelse. Ofte efterfølges behandlingen af en kortvarig kur med binyrebarkhormon (prednisolon) og i nogle tilfælde antibiotika. Sidstnævnte gives, hvis der er tegn på en bakteriel infektion i mellemøret. Behandling af PSOM er en specialistopgave. De fleste hunde skal have gentagne skylninger af mellemøret, førend problemet er bragt under kontrol. Som ofte vender hørelsen tilbage, når slimen er væk. Intervallet mellem behandlingerne varierer fra hund til hund. Nogle hunde får binyrebarkhormoner præventivt for at forhindre tilbagefald. Eftersom man ikke kender den primære årsag til sygdommens opståen, vides ikke, hvad der skal til for med sikkerhed at undgå tilbagefald.

Symptomer på PSOM:

· smerte i ørerne

· nakkeømhed

· nedsat hørelse

· øregangsbetændelse

· neurologiske forstyrrelser

Comments are closed.