Træning til alene hjemme

Alene hjemme træning:

Her vil jeg beskrive to metoder til alenehjemme træning.

METODE 1

TRIN 1:

De første dage skal hvalpen slet ikke efterlades – den skal have tid til at falde til i sit nye hjem. Sørg for at hvalpen har et fristed, et roligt sted, i en kasse, huls, taske eller kurv. Hvalpen vil hurtigt selv søge det sted, når den vil være i ro.

TRIN 2:

Når hvalpen er tryg ved kurven, (kassen, hulen eller tasken,) lokker du hvalpen op i kurven, drysser 5-6 små godbidder i kurven og går et par skridt væk, imen du siger ”bliv”, når hvalpen så er færdig med at guffe godbidderne i sig, og går klar til at forlade kurven, siger du NEJ (roligt men et bestemt NEJ), og hjælper den tilbage i kurven, imens du siger ”op i kurven”, lok hvalpen og drys godbidder endnu engang.. Gør det nogle gange efter hinanden, og når du synes øvelsen er slut siger du ”fri”, og lader hvalpen gå. Gentag øvelsen 1 gang igen et par gange i løbet af en dag, grne med 1-2 timers mellemrum. Gentag træningen indtil hvalpen bliver i kurven et par sekunder efter at have spist godbidderne (FORVENT IKKE, at hvalpen kan efter 1 dag)

TRIN 3:

Når hvalpen har forstået hvad ”op i kurven” og ”bliv” betyder, vil den sidde stille i kurven og kigge på dig, og vente din næste kommando. Så begynder næste trin. Trænes hvor lang tid hvalpen skal blive i kurven, før du siger ”fri”, først 10 sek., så 20 sek osv. hvor du imens det står på går først et skridt væk fra kurven. Husk at sige ”fri” når øvelsen er slut. Husk når du træner at også ind imellem at starte med trin 1 og 2 før 3.. for genopfriskningen, og succes for hvalpen med det kendte. Ros den. Hvis hvalpen laver fejl, må du ikke skælde den ud. Det er kun fordi den ikke har forstået hvad du vil have den til. Så prøver du igen fra trin 1-2 og så trin 3

TRIN 4:

kan hvalpen sidde i sin kurv 1 minut ca, begynder du at øge afstanden til kurven fra 1-2-3-4 skridt eller mere. Jo længere du træder væk, jo kortere tid skal du starte med. De første gange måske kun 5 sekunder. Husk hold pauser. Husk altid kommandoen ”fri” når træningen/øvelsen er slut

TRIN 5:

Når hvalpen er tryg ved at sidde i kurven, selv om du f.eks. er 8 skridt væk, og bare bliver i kurven, er det nu du skal prøve at gå ud af rummet for første gang. Du skal kun være ude af hvalpens synsfelt 2 sekunder. Dette gentages nogle gange, og du træner trin 1-5 i forskellig rækkefølge nogle gange, samtidig med at du i punkt 5 , hvor du er i ”skjul” øger tiden LANGSOMT.

Forlader hvalpen kurven i Utide, tager du trin 2-3-4-5 og holder pause mindst 10 minutter. Husk at sige ”fri”

Når hvalpen er tryg ved at være i kurven, selv om du er i skjul, prøver du nu at lukke døren efter dig. Og på samme måde øger du tiden du er bag den lukkede dør. Er hunden rendt fra kurven, træner du 2-3-4-5 igen…

Når du synes den lille sidder fint i kurven efter f.eks. 10 sekunder med lukket dør,

1. åbne yderdør på klem…

2. yderdør åbnes og du går et skridt ud

3. du går ud og lukker døren

4. du låser døren udefra, og låser i det samme op igen og går ind igen.

5.tiden udenfor døren øges, få sekunder af gangen

Hvis din hvalp ikke kan se yderdøren fra sin kurv, skal den selvfølgelig være vant til og tryg ved at du er ude af syne som beskrevet i TRIN 5.  før du går udenfor.

Hvis hvalpen, trods træning alligevel ikke kan være alene, kan du prøve:

1. et gl.daws vækkeur der tikker, ligge det i kurven (minder hvalpen om moderens hjertelyd)

2. tøj, der lugter af dig, lægges i kurven

3. lav hule over kurven, eller løb en stor stoftransporttaske hvor kurven kan stå inde i

4. tændt radioen eller tv´et

5. træk gardinerne for sørg for der er roligt omkring hvalpen når du går, den må ikke være ”oppe og køre”

6. sørg altid for at hunden har fået noget mad. Før I forlader den, da en mæt hund, har lettere ved at hvile

Har du en hvalp som følger dig overalt, kan du begrænse det ved, helt tilfældigt, at lukke døren mellem jer bare engang imellem. F.eks. Når du er i bad eller ud med skrald, tømme postkasse o.lign. Det går så hurtigt at hvalpen også på den måde får en kort, men hyppig træning i adskillelse, uden at få tid til at føle afsavn.

METODE 2

Det var en måde at gøre det på, ved den metode lærer I jo samtidig hunden at gå i kurv og blive i kurven. Hvis man ikke lige synes det er det vigtigste, men at den ”bare” skal være fri i huset/et rum i huset, når den er alene. Har jeg denne måde I kan træne det på.

TRIN 1:

Gå ind i tilstødende rum og luk døren 2 sekunder

Gå ind til hunden igen, som om det ikke var noget særligt. Skulle hvalpene være begyndt at pive, så prøv at vente et par sekunder og se om den ikke stopper. Når den stopper går du ind igen, lad være med at overøs den med roser, gå ind i rummet imens du snakker muntert til den. Lad være med pyldren, hvis den f.eks.. Piber når du lukker døren. Bare prøv igen. Den skal jo se at du kommer tilbage igen. Når den lille er tryg ved at du lige er væk  2 sekunder bag lukket dør, begynder du at øge tiden.. 10 sek, 20 sek osv. 2-3-5-10 minutter… Gør det i forskellige rum.., hver gang du skifter træning til et andet rum starter du med kort interval f.eks. 2 sek., 10 sek. osv.

TRIN 2:

Arbejd dig hen mod hoveddøren efterhånden som den lille hvalp er tryg ved at du er ude bag køkkendøren, badeværelsesdøren mv.

Når du begynder træning med hoveddøren, skal du efterlade en rolig hund, der ikke er ”oppe og køre”. Gør træningen så realistisk som muligt med at tage din taske, nøgler, tag jakke på, sko mv. så den ikke lige pludselig overraskes af forandring når i forlader den for at gå på arbejde. Hvis hvalpen ikke ser den faste rutine med jakke, taske osv. er situationen jo anderledes end den i trænede, hvis du kun går udenfor døren i strømpesokker… hvis du forstår. Derfor skal træningen være så hverdagsagtig som muligt. Hold pauser mellem træningerne. Men de kan godt gentages flere gange dagligt.

Igen her gælder det, hav evt. radio, tv tændt.. Hule, tryghed..

held og lykke

Comments are closed.