Pelspleje

Pelspleje:

Bliver grundigt gennemgået, efter behov ved køb af hvalp her hos os. Samtidig vil vi gennemgå shampoer, conditioner, og andre pelsplejeprodukter. Vi vil tage fat om daglig pleje og hvilke redskaber vi bruger. Vi vil snakke vask, børstning og tørring.. Snakke om hvor ting købes, og hvorfor eller hvorfor ikke nogle ting er nødvendige eller unødvendige.. Med hvalpen får man en grundig instruks/ vejledning  i papirform om daglig pasning, fodring, renlighedstræning, alenehjemmetræning, hvilke børster, og hvor det hele købes mv.

Børstning, Vask, føn hurtig gennemgang:

Pelspleje er en meget vigtig del af det at have en coton. Hvis du ikke synes du har tid eller lyst til at børste din hund ofte, så er det ikke denne race du skal vælge. For selvom du har planer om at du vil klippe den kort eller bamseklip, slipper du ikke for pelsplejen. Knuderne vil bare sætte sig tættere på huden, og faktisk være endnu vanskeligere at få udredt, uden det går vildt ondt på vuffer.’ 

 

Sådan holder du din coton flot og filterfri

1. Sørg for at have redskaberne i orden, og lige ved hånden. og det skal være de RIGTIGE redskaber, ellers ødelægges pelse Du skal bruge: Udredningsbørste, Kam/ spratzkam/rullekam, øjen kam, Svinehårsbørste, udrednings spray.. Til poteklip bruger jeg trimmer, ellers potesaks
2. Væn din hvalp til pelspleje fra DAG 1, væn den til at ligge på ryggen, da det vil lette din arbejdsgang, med at skulle børste eller soignere den på maven
3. Børst helst ikke din coton i tør og/eller beskidt pels, hårstråene knækker lettere, når den er tør eller beskidt. Brug derfor en god udredningsspray til at fugte pelsen let, før du børster. Mit råd er vask hunden ca hver 10-12 dag, ren ren pels er så leget lettere at holde filtfri end en beskidt pels. 
4. Ved vask børstes hunden altid filt fri før den kommer i badet. brug en god shampo og conditioner. Gennemredning af pelsen efter vask og før tørring er vigtig. Brug føntørrer eller Blower til tørring. Og der er det VIGTIGT at hunden er gennemtør, helt ind til huden, og du børster imens. 
Er du i tvivl, kan man tilmelde sig pels pleje kurser på nettet. der skrives ofte om dem i grupper på facebook. Hvalpekøber kan dog altid komme her for råd og vejledning.

Pels pleje ved alle vi som har en Coton er ultra vigtigt, og vi ved at har man den rette vejledning, pels redskaber, shampo/conditioner osv. fra start, er pels plejen bare en ny vane man skal tilegne sig, og desuden giver det masser af hygge og nærhed med din hund.

Hvis du går i overvejelserne om at få en Coton ind i familien fordi den er så nuttet, men ikke har tid eller lyst til alt det pels pleje, så  vil jeg sige det kort og godt…. FIND EN ANDEN RACE.. 

For selvom du tror det bare handler om at holde den i korthårs-versionen, så kan du godt tro om igen.. En korthårs kræver minimum lige så meget tid med pels pleje som en langhåret.. Knuderne dannes stadigvæk, men bare HELT inde ved huden, og det gør virkelig ondt på din hund, hvis du ikke får dem væk HVER dag.. Desuden er en Coton De Tulear slet ikke skabt til at være korthåret, men LANGHÅRET. Den har ingen underuld, og har derfor brug for sin lange pels til at holde på varmen. Om sommeren har den brug for den lange pels for at ventilere i varmen, dvs. komme af med varmen. 

SÅDAN HOLDER DU DIN COTON FILTFRI!

1: Sørg for at have redskaberne i orden, og lige ved hånden. Det nytter ikke noget at tingene ligger spredt over hele huset, for så ender du måske med at sige… Det gør jeg i morgen… Og det giver problemerne med filtrede hunde.. For der skal ikke mange “det gør jeg i morgen” til før en coton-pels bliver ødelagt..

2: For at kunne holde din cotons pels bedst muligt, skal du anskaffe dig de rigtige redskaber. Hvis du bruger de forkerte redskaber, risikerer du at ødelægge pelsen mere en du gavner den, og det er jo ikke meningen.

DU SKAL BRUGE: Udredningsbørste, rullekam eller som jeg UTSUMI eco#3 og Eco#4,  Øjen kam , Pote saks eller pote trimmer , Svinehårsbørste,  Udredningsspray /Filterspray.  Shampoo / conditioner (Som passer til din hunds pels)

øjenkam

Utsumi eco#3

Utsumi eco#4

 

svinehårsbørste, den bedste uden sammenligning, en investering værd

 

Smørkam, bruges til udredning efter  udredningsbørste (pigbørste), rullekam eller Utsumi

 

wetbrush den bedste er HH-Simonsen den store model, bruges under tørringen tørring

sprats kamme i forskellige størrelser, selv bruger jeg 72, god til at splitte filtre..

HUSK!!

1. Væn din hund til at blive børstet fra aller første dag.

2.Børst den hver dag, selvom den lille hvalpepels ikke har tendens til at filtre. Gør det fordi både DU og hunden kommer ind i den gode vane

Billedkommentar til ovenstående billed:   Jalouxy er den suverent bedste udredningsspray, i min verden, gennemvæd filten og vent nogle sekunder. Red derefter lidt efter lidt med spidsen af en kam (spratsskam72 bruger jeg), imens du også deler filten med fingrene

3: Børst aldrig din coton i tør og/eller beskidt pels. Du risikerer at knække hårstråene, og dermed ødelægge pelsen. Knækkede hårstrå filtrer også lettere. Brug derfor altid en udredningsspray, inden du børster. Pelsen skal ikke gøres våd af spray’en, men fugtig. Fugt kun det stykke af pelsen som du børster, og arbejd dig frem. Jeg bruger Starfire Jaloxy. Som afslutning på dagens børstning, bruger jeg altid et par dråber pelsolie, jeg gnider i mine håndflader og fordeler i pelsen. Det er især vigtigt om vinteren i frostvejr, eller bare hvis vi har en tør og blæsende periode.. Solen udtørre også pelsen. Så derfor giver pels olien lige det ekstra på `fugtighedskontoen`Og jeg gør det HVER dag, efter gennemredning.

Du kan også lave din egen udredningsspray, som du udelukkende bruger til at fugte pelsen, så du `spare`på den dyre Jaloxy. Jeg tager 200ml vand i en forstøver flaske og tilsætter 1 tsk balsam (den conditioner/balsam du bruger)

4: MHT. vask er det jo nærmest også en religion for sig selv. Jeg anbefaler vask hver 10-14 dag, hvis du vil holde din hunds pels lækker og blød, og det gør den SÅ MEGET lettere at arbejde med. En beskidt pels giver MANGE flere filtre.

Der findes ikke en shampoo / balsam som passer til alle coton’er. Den shampoo som passer den ene coton, passer nødvendigvis ikke til den anden. SPØRG DIN OPDRÆTTER!! Personligt bruger jeg PET-ESTHE MUD SPA til 4 af mine og STARFIRES produkter til de to andre. .  Nedenfor viser jeg hvilke produkter jeg efter megen søgning synes er den absolut bedste til mine hunde, bruger dog også PET Esthe men det er udelukkende fordi Starfires er hundedyrt…

Måske er et pelsplejekursus det helt rigtige for dig og din hund, de afholdes jævnligt rundt omkring i landet, hvis altså din opdrætter ikke kan hjælpe dig. 

Husk altid!

Gennemredning af hunden, så den er filtfri før du bader

Hunden SKAl redes efter badet, og tørres HELT i bund med en føntørrer eller en BLOWER, for at undgå pelsen filtre, svamp og at hunden fryser..  før jeg tørrer bruger jeg lige et par pust af starfires Revenge, for at beskytte pelsen mod varmen fra blower. Imens du tørrer kan det anbefales at du reder pelsen med en wetbrush..

Jeg bruger HH-Simonsen den store model, og slutter af med Mason Pearson til det sidste, da det gør pelsen glat og fin.

 

 

 

Ellers findes der rigtige gode bøger om emnet

 

Dette er min árbejdspladshvor jeg har ALT det jeg bruger dagligt til mine hunde. Mindre kan også gøre det, men det der er vigtigt, er at man har ALT fremme HELE tiden, så man ikke først skal finde det frem`hver gang..

Comments are closed.