Hjerteorm generelt for alle hunderacer

 

Hjerteorm (fransk hjerteorm)

Hvad er hjerteorm / fransk hjerteorm hos hunde?

Hjerteorm hos hunde går også under betegnelsen fransk hjerteorm. Det er en parasit, der har ræv, grævling og hund som hovedvært, og som hovedsageligt benytter snegle som mellemvært. Den har fået sit navn, fordi den voksne orm kan findes i hundens hjerte – mere nøjagtigt i højre hjertehalvdel – hvor den opholder sig i det område, hvor de store blodkar går ud til lungekredsløbet. Ormen kan få en størrelse på 10-14 mm.

Det er ikke så mange år siden, man første gang diagnosticerede tilfælde af hjerteorm i Danmark, og sygdommen er et udbredt problem, navnlig omkring København.  Nedenfor ses et landkort, som viser hvor man set tilfælde af fransk hjerteorm i 2013.

fransk_hjerteorm_kort_2013

Sygdommen opstår mest hos yngre hunde, og det skyldes formentlig, at hvalpe er mere tilbøjelige til at spise snegle end de lidt ældre hunde.

Følgesygdommene til en infektion med hjerteorm vil typisk være lungebetændelse. I værre tilfælde kan der forekomme blodpropper i bl.a. hjerte og lunger.

Hvad er symptomerne på hjerteorm?
Symptomerne vil ofte være de samme, som man ser ved almindelig lunge-
betændelse:

 • Hoste
 • Nedsat appetit
 • Vægttab
 • Nedsat udholdenhed
 • Hurtig vejrtrækning
 • Evt. opkastninger

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hjerteorm?
Diagnosen stilles normalt ud fra afføringsprøver, der undersøges for ormelarver
ved hjælp af et mikroskop eller den kan diagnosticeres ud fra en blodprøve.

Hvordan behandles hjerteorm?
Hvis man har stillet diagnosen hjerteorm, skal hunden behandles med et orme-
middel. Der findes forskellige midler til behandling af hjerteorm, f.eks. Milbemax, der gives 4 gang med 1 uges mellemrum. Dyrlægen vil derefter følge op på behandlingen med fornyede afføringsundersøgelser for at være sikker på, at parasitten er udryddet.

Det vil meget ofte være nødvendigt at lave støttende behandling. Hunden vil ofte have udviklet lungebetændelse, når den bringes til dyrlægen, og denne skal selvfølgelig også behandles. En anden ting, man skal være opmærksom på, er omfanget af ormeinfektionen. Hvis der er tale om en stor ormeinfektion, vil hunden kunne få en allergisk reaktion på grund af de mange døde orme i brysthulen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har hjerteorm?
Hvis ikke forandringerne i lunger og hjerte er store, er fremtidsudsigterne gode, da behandlingen normalt er meget effektiv.

Hvorfor får hunde hjerteorm?
Hjerteormens vej til hunden går gennem ræven, som er hovedværten for hjerteorm. Hvis ræven er inficeret med hjerteorm, vil parasitten lægge sine æg i blodbanen. Æggene ender i lungens små blodkar (kapillærerne), hvor de udklækkes og havner i lungerne. Ræven hoster larverne op og sluger dem, hvorefter de ender i afføringen. Rævens afføring bliver så spist af snegle, som på den måde optager larven.
I sneglen gennemgår parasitten to udviklingsstadier, og er derefter klar til at inficere en ny ræv eller en hund. Når en hund så spiser sneglen, får den hjerteorm.

Hvad er risikoen for, at din hund får hjerteorm?
Risikoen for at få hjerteorm er meget afhængig af, hvor i landet man bor. Hunde i storkøbenhavnsområdet er mest udsatte. Man mener, det skyldes den tætte forekomst af ræve.

Men også forekomsten af snegle har stor betydning for sygdommens udbredelse. Følgende snegle fungerer som mellemvært for hjerteormen:

 • Sort skovsnegl
 • Rød skovsnegl
 • Spansk skovsnegl
 • Stor kældersnegl
 • Alm. kældersnegl
 • Foldsnegle
 • Havesnegle
 • Lundsnegle
 • Vinbjergsnegle

Endvidere har man fundet ud af at frøer også kan fungere som mellemvært.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hjerteorm?
Alle racer er lige udsatte.

 

Comments are closed.