Gode råd til hvalpekøber

HVAD SKAL MAN KIGGE EFTER NÅR MAN SØGER HVALP?

Hvad spørgsmål skal man stille til opdrætter?

KØB af Cavalier King Charles Spaniel

A: SUNDHED på forældrehundene (alle sygdomme er fuldt beskrevet på andre sider her på min hjemmeside)

SUNDHED er simpelthen det vigtigste af ALT, sørg for at se alle papirer på alle påstand om sundhedsundersøgelser på forældrehundene, eller bed opdrætter om at vise dem på hundeweb. For Cavaliere skal man især være opmærksom på:

1. Patella(løse knæ) som skal være 0/0 ved sund og rask hund

2. Øjne, en øjenlysning er nødvendig hvis man skal se evt. sygdomme hos racen. Man kan ikke se om de er bærere af en sygdom. Desværre er der ikke mange som øjenlyser, men hvis man kan vælge en hvalpe fra forældre som er øjenlyst, er det bestemt at foretrække.

3. DNA-test for EFS og CCS og være fri eller bærer. Hvis en hvalp er bærer vil den aldrig udvikle sygdommen, men man skal være obs på det hvis man selv ønsker at lave hvalpe. hvis man køber en hvalpe efter en bærer af en sygdom, skal man selv vælge en partner til sin hund som er fri, for den sygdom for at undgå der kommer syge hvalpe. 

4. Hjertestatus, skal være 0/0 eller 0/1 hvilket betyder at hjerteklap er lige og der ikke er nogen tilbageløb eller utætheder ved hjerteklappen

5. MRI-Scanning for SM og CM, er hverken for eller imod dette. Mener at scanningerne ikke kan stå alene, da sygdommen er lumsk og kan springe generationer over. At skrive eller sige til hvalpekøbere, at de er sikker på, at en hvalp fra forældre som er MRI-scannede og ikke har SM, ikke vil få SM, er misledende. Med det mener jeg at MRI-scanningerne ikke er mere sikre, end en hund som er scannet, kan ½ år efter udvikle symptomer på sygdommen. Skal MRI-scanningerne virkelig batte, altså skal forskerene kunne gisne, forudse, lave statistikker.. skal ALLE cavaliere MRI-scannes,.. Der skal opsamles data fra alle cavalierene over en årrække (ligesom med hjertescanningerne) Ikke at jeg siger de ikke nytter, dem som bliver lavet.. Men jeg siger bare at de ikke kan stå alene, og jeg mener det indgyder falsk tryghed hos en hvalpekøber.. Jeg mener at man også skal kigge på forældrehundenes aner som feks. vores egen ALMA.. hendes forældre, bedsteforældre og oldeforældre lever næsten alle endnu.. De er  mellem 7-15 år.. Jeg er overbevist om at den SM- vi alle frygter ikke findes her, da de så ikke var blevet så gamle.. Desværre er der jo mange opdrættere som ikke holder deres seniorer.. De bliver formidlet som klappehunde, når de ikke længere kan bruges i avl.. Desværre er der så nok også mange som derfor ikke har tilgang til den information om anerne som jeg har her med min Alma, ganske fordi at hr og fru dk ikke melder hunden død til DKK eller anden stambogsførende klub hunden var registreret i. Derfor ved man jo ikke hvad der er sket med hunden efter 5-6-7 leveår.. Nu skal I ikke tage det hele bogstaveligt, for der er jo mange sider af den samme sag. Dette er bare min mening, noget at tænke over. I har med garanti allerede jeres mening om det, før i læser dette. Mange vil være uenige, mange vil være enige. Brug det som I vil.

 

B. Øvrige

1. Vær opmærksom på indavlsgrader.. Vær opmærksom på at kigge på forældre hundene hver for sig, og ikke kun sammen. Grunden til jeg skriver dette er, at mange hunde godt kan have høje indavlsgrader enkeltvis, men hvis de to hunde du parre ikke er beslægtede går indavlsgraden i  0. Og der er jo indavlsgrad alligevel hvis du spørger mig.. Det indavl der er hos hannen, i hans linjer, forsvinder jo ikke vel? Man det er en beslutning man har taget… Er ik tilhænger af den regel.. Derfor skriver jeg det også her.

2. Tænder er efterhånden lige så vigtigt som det andet, når det kommer til sundhed.. Spørg ind til hvordan de skifter tænder.. Om forældrehundene selv har skiftet tænder.. Selvfølgelig vil jeg ikke sige det er et generelt problem. Bare at det ikke skader at spørge ind til det. Det ville jo være at foretrække hvis man ikke skulle have den udgift også ikke?

3. Spørg ind til hvalpenes opvækst, hverdag, socialisering, kontakt med mennesker mv.

4.Sørg for at se hvor hvalpen vokser op, sørg for at se moderen, se hendes papirer..

5. Sørg for at se hannen, hvis han bor hos opdrætter, hvis ikke.. Sørg for at se billeder, se sundhedsopslysninger på hundeweb olign.

6. Sørg for at få en uddybende forklaring på pasning, gerne skriftligt

7. Sørg for at få papir på når I har betalt depositum, og hvis I laver aftaler allerede der om afhentning, få det på skrift.. 

8. Er alt det ovenstående chekket igennem… hvordan er nu jeres mavefornemmelse? Held og Lykke

Comments are closed.