Hvorfor en Cavalier?

DSC_0893

Fie med de fantastiske 5 sommeren 2015

Har du først kigget dybt ind i de store, mørkebrune øjne på en Cavalier King Charles Spaniel, vil du for altid være fortabt. Men der er mange gode grunde til at vælge netop en cavalier. En cavalier er godmodig, hengiven og kærlig men frem for alt en yderst alsidig hund. En cavalier vil elske dig ubetinget, og den vil være din tro følgesvend

Farve på pelsen fås i følgende kombinationer:

 • Black and Tan

Sort med mahognifarvede aftegninger på næseparti, ben, bryst, ørekanter, under halen og over øjnene. Hvid brystplet er uønsket.

 • Tricolour

Grundfarven er perlehvid, med fordelte, sorte aftegninger. Tanfarvede aftegninger på kinder, ørekanter, under halen og over øjnene. En bred, hvid blis mellem øjnene og op over panden.

 • Blenheim

Grundfarven er perlehvid, med fordelte, kastanierøde aftegninger. En bred tegnet blis i skallens centrum, samt en kastanierød plet på størrelse med en penny.

 • Ruby

Ensfarvet kastanierød. Hvid brystplet er uønsket.

Temperamentet skal være munter, blid og hengiven. Desuden skal racen være reserveret.

Lånt på nettet, men her ses alle 4 farver.. Tricolore, Ruby, Black and tan og Blenheim

Lånt på nettet, men her ses alle 4 farver.. Tricolore, Ruby, Black and tan og Blenheim

Cavalier king charles spaniel

En Cavalier king charles spaniel er en lille, kærlig selskabshund, som er ivrig efter at behage dens ejer. Den tilhører typen dværgspaniel og har en lang silkeagtig pels. Den fås i fire forskellige farver og stammer fra England, hvor de kongelige og adelen anvendte den som selskabshund. Cavalier king charles er ikke en doven hund, men den kan sagtens agere skødehund en hel dag. Den elsker dog også at lege og lære nye tricks.

Adfærd og væremåde

Denne race er en alsidig hund, som går fint i spænd med mennesker i alle aldre. Den er utrolig legesyg og yderst kærlig og tilpasser sig hurtigt nye omgivelser. Racen er drevet af instinkter og har det med at jage ting, der bevæger sig, også ved stærkt trafikerede veje. Den er sjældent bange for fremmede, hvilket resulterer i, at den ikke egner sig som vagthund. Det er en god familiehund og den knytter sig gerne til børn, andre hunde og husdyr.

 

Hunderacens historie

Racen er af engelsk afstamning. Gennem hundrede år var racen populær hos de kongelige og adelen, men efterhånden blev det moderne med mindre hunde. På denne baggrund krydsede man racen med mindre hunderacer, sandsynligvis mops, og king charles spanielen blev fremavlet herved.

Denne hunderace var meget tæt på at uddø, da en amerkansk hundeelsker udlovede en belønning til de opdrættere, der kunne fremvise den gamle race. Langsomt var racen på vej mod genetablering og fik i 1928 sin første standardbeskrivelse.

 

Udseende, pelspleje og helbred

Racen har et blidt udtryk med store, runde, mørke øjne. Snuden er lidt flad. Ørerne er lange og hænger ned langs siden af hovedet. Den har korte og lige ben og en lige ryg. Halen er velansat og langhåret.

Racen er 29-32 cm høj og vejer 5,4-8 kg.

Pelsen er lang og silkeagtig og kan enten være helt glat eller let bølget. Det anbefales, at man børster den dagligt, for at undgå filtring. De fire anerkendte farver, som racen fås i er: black and tan, ruby, blenheim og tricolour.

Hunderacen kan lide af genetiske helbredsmæssige problemer såsom: hjertelidelse, øreinfektion, hofteledsdysplasi og løse knæled.

 

Temperament

Denne race har et dejligt temperament. Den er meget social og kærlig og kan sagtens ligge og slappe af med hele familen hele dagen. Den kan dog også sagtens være legesyg og er altid frisk på en gåtur og er nysgerrig og til tider frytløs. Vælger du denne race får du en meget omgængelig hund som passer til de fleste.

Hvad du bør vide om hunderacen:

 • En hengiven og venlig selskabshund

 • Ikke aggressiv og fungerer godt med børn

 • God til fugleja

 • Velegnet til lydighedstræning og agility

 • Kan sagtens bo i en lejlighed

 • Leger godt med andre hunde i alle størrelser

 • DSC_0891

  Fie i haven med de små sommeren 2015

  DSC_0919

  Vi leger.. sommeren 2015

   

 

 

 

 

 

Der er så meget debat omkring SM og CM hos cavaliere.. Derfor: 

SM/CM: Nogle MRI scanner og andre gør ikke. Jeg hverken for eller imod dette.

Mener bare at scanningerne ikke kan stå alene.

Mener at man skal kigge på det hele billede, med det mener jeg. Hvordan er levealderen i anerne? Er der høj levealder i anerne?

Høj levealder er ikke ligefrem noget som hænger sammen med SM eller hjertesygdomme..

Har du en tæve eller en han hvor forældre/bedsteforældre/oldeforældre har en høj levealder dvs. over 11-12 år, kan det ikke være et stort problem med hjertesygdomme og sikkert heller ikke SM. Det er min overbevisning. Der vil med Garanti være andre med en anden mening.

Men at sige at en scanning af forældrene giver sikkerhed, er misledning af hvalpekøbere.

 1. En scanning er et øjebliksbillede om tilstanden, og den kan være meget forandret allerede efter 1/2 år.
 2. INGEN kender arvegangen.
 3. Jeg følger konstant udviklingen mht. Forskning i disse forfærdelige sygdomme.
 4. Gør alt på at holde mig orienteret om der er konstateret (dokumenteret eller blot mistanke) om denne sygdom i anerne
 5. – og benytter IKKE hunde i mit opdræt, hvor der er dokumenteret/mistanke i anerne.

Comments are closed.